Pružiny Je zde 3441 zboží.

Pružiny vozidla zajišťují stálý kontakt pneumatik se silnicí, který je nezbytný pro to, aby vozidlo bylo vůbec ovladatelné. V kombinaci s tlumičem se pak pružiny starají o tlumení kmitu kola v přesně dané dráze udané jejich vlastnostmi. Ve své podstatě se jedná o velmi jednoduchou mechanickou součástku, která je ale neustále namáhána. Opakované roztahování a smršťování pružiny vede k jejímu opotřebení.

To vzniká dvěma způsoby - zásadní důvodem opotřebení je únava materiálu, který postupem času podléhá zhoršování užitných vlastností. Typickým projevem na vozidle je pak jeho viditelné snížení, které je vyvolané ztrátou nosnosti materiálu, tzv. váhového limitu. Druhým typickým problémem způsobujícím opotřebení pružiny je koroze, která ukusuje z materiálu pružiny a postupně snižuje jeho fyzikální vlastnosti.

Zpravidla na autech rozlišujeme dva typy pružin - klasické sériové pružiny a sportovní snížené pružiny.

Sériové pružiny

Klasická sériová pružina je vyrobena na základě vlastností udaných výrobcem vozidla, kterých lze dosáhnout různými cestami. Nejedná se tedy o pružiny, jež budou mít vždy přesné vlastnosti, které si přejete - častým omylem je tedy hledání přesných rozměrů nebo počtu závitů pružin. Například i tvrdost, délka a váhový limit pružin na vozidle jsou závislé nejen na průměru drátu, ale také na počtu závitů, stoupání závitů a průměru pružiny. Rozměry sériových pružin jsou navíc naprosto nepodstatný údaj, neboť různými kombinacemi lze dosáhnout stejného výsledku.

Sportovní snížené pružiny

Sportovní pružiny jsou certifikované sety snížených pružin, které jsou určeny ke korekci výšky automobilu zpravidla v kombinaci se sportovními tlumiči. Pomocí těchto setů lze dosáhnout zpravidla snížení až do 50 milimetrů. Pro snížení vozu větší než 50 mm je poté ideálnější volbou stavitelný podvozek.

Pokračovat...

Podkategorie


Informace o kategorii Pružiny

Německý výrobce TATechnix se specializuje na poměr ceny a výkonu nabízených dílů. Sportovní a sériové pružiny nejsou vyjímkou. Sériové pružiny TATechnix si našly na trhu neotřesitelné místo zejména pro svou slušnou kvalitu v kombinaci s příznivou cenou. Jsou ideálním řešením pro vozy starší 10 let, které nepředpokládají nájezd vyšší jak 200 000 km. Sportovní pružiny TATechnix jsou více jak 15 let stálicí nabídky. Disponují zkouškami TÜV, které zaručují odpovídající kvalitu, funkčnost a použitenost na vozidle. V našem servisním centru v Děčíně jsou pružiny TATechnix velmi žádaným zbožím. Ať už se jedná o sportovní nebo sériové pružiny, tak německý výrobce TATechnix má na trhu poměrně stálé místo.